Vår verksamhet existerar på havets och naturens villkor. Vi strävar efter att minimera vår och våra gästers påverkan på miljön och ön. För oss är det centralt att agera ansvarsfullt, tänka långsiktigt och kontinuerligt förbättra vårt hållbarhetsarbete.
Vi ser oss som havets ambassadörer och vårt mål är att ha en så självförsörjande verksamhet som möjligt. Hållbarhet genomsyrar hela vår verksamhet – från den dagliga driften och köket till val av samarbetspartners och leverantörer.
Läs mer nedan om vårt hållbarhetsarbete. Om du önskar veta mer är du välkommen att kontakta oss.
Bevara och skydda våra hav
Vi är stolta över att vara världens första sponsor av Green Cubes, ett Greentech-initiativ från Hexagons dotterbolag R-evolution, som syftar till att bekämpa havsförsurning och skydda det marina livet. Titta på vår Green Cubes-film här eller läs mer här.
Vi lyfter frågor om hav och vetenskap genom fotokonst, som visas utomhus på ön. Tillsammans med fotogalleriet UpOnWalls har vi kurerat utställningarna Guardian of Water 2023 och Art & Science of Water 2024 som en del av Tjörn Island of Art. Sommaren 2024 är vi en av två platser i världen som visar Muses of Avatar, ett verk av Christy Lee Rogers på uppdrag av Disney och James Cameron, där 100% av nettointäkterna går till The Nature Conservancy.
Våra personalkläder är tillverkade av Reparell som skapar hållbara kläder av havsplast.
Hållbar mat
Vi prioriterar lokala leverantörer som värnar om hållbarhet och miljö, och främjar lokal och ekologisk produktion. Vi nyttjar havets skafferi och odlar i våra trädgårdar för att leva så nära naturen som möjligt.
Vårt kök fokuserar på fisk och skaldjur från Kattegatt och Skagerrak. Den smakrika tången skördas runt Pater Noster och används kreativt av vår köksmästare. Vi planerar även att börja producera eget salt och tångprodukter.
Tillsammans med trädgårdsmästaren Joakim Wenner från Sundsby Säteri har vi återupplivat öns historiska fyrträdgårdar, där vi odlar en mångfald av grödor som används omsorgsfullt i vårt kök. Vi samarbetar även med Sjöängens köksträdgård för att få lokalt odlade grönsaker.
Vårt kaffe kommer från ett litet kafferosteri i Göteborg som noggrant valt ut ekologiska bönor med ljus rostning.
Vatten, energi och logistik
Vi respekterar FNs Globala Hållbarhetsmål, med särskilt fokus på Mål 6: Clean water and sanitation samt Mål 14: Life below water.
Vi har ett eget vattenverk som avsaltar och renar havsvatten till dricksvatten.
Värmen stängs av i alla rum och lokaler som inte används. Konsumtionen av varmvatten på anläggningen minskar vi med hjälp av varmvattenreglage. Vi strävar mot att installera solceller för att kontrollera vår energiförbrukning.
Vi planerar vår logistik av leveranser och transport så att det ska bli så få körningar som möjligt mellan fastlandet och ön.
Konsumtion
FNs Mål 12: Responsible Consumption and Production präglar hur vi utformat vår verksamhet. Hotellets inredning består till 70% av återvunnen vintage och 30% nya föremål.
På ön källsorterar vi sopor och minskar användningen av glas- och PET-flaskor genom att göra hemmagjord lemonad och använda sodastreamers. Matrester från restaurangen och caféet komposteras eller skänks bort.
Social hållbarhet
Många av våra anställda är unga från närområdet som genom att arbeta hos oss får en bred yrkeserfarenhet. Vi utbildar vår personal för att bidra till och säkra tillväxten av ny lokal arbetskraft. Vi uppmuntrar dem att sprida kunskap om ön och fyrens historia samt berätta om vårt hållbarhetsarbete för våra gäster.
Vi bidrar också ekonomiskt till olika organisationer och stiftelser som stöttar barn och ungdomar i behov av extra stöd.
Hållbarhetsklivet
Vi är en del av Hållbarhetsklivet som drivs av Turistrådet Västsverige, ett samlat initiativ för en hållbar besöksnäring.